Vi har en våt drøm

Vi er ikke i mål med badeland på Vindholmen. Men det er jaggu en god start.

Svømming og vann er både idrett og kultur, både folkehelse og rekreasjon, både liv og død.

I Arendal er noe på gang. Omsider, vil mange si. Forhåpentligvis står vi klare til å stupe i det. I verste fall står vi på stupet.

Stinta svømmehall er kronjuvelen, byens 25 meters basseng, men den er mer enn femti år gammel og bærer preg av det. Forfatningen er elendig, og bassenget er dessverre ikke alene.

Det gjør noe med oss som svømmer. Og vi er mange. Men vi blir stadig færre.

For i Arendal er svømming noe som står på grunna. Alle bassengene er ofret gjennom mange år. Og det er svært beklagelig.

I mange land er badekulturen livgivende og viktig. I Japan, Ungarn, Finland og Island er svømmeanleggene møteplasser på tvers av generasjoner. Her møtes folk, bokstavelig talt strippet for dyrkjøpte status-symboler.

I skolen er svømminga lovpålagt. Alle elever i grunnskolen skal lære seg å svømme. Delvis som en del av kroppsøvingsfaget, delvis fordi det er livreddende. Og den nye læreplanen er krystallklar her. I hvert fall på papiret.

Men svømmehallene i Arendal har altså gått på grunn, og da blir det verken badekultur eller svømmeopplæring.

Problemstillinga er godt kjent. Vi i Arendal Triathlon var i krisemøte med kommunen om Stintahallen  allerede for ti år siden. Men det endelige vedtaket ble utsatt, da som nå.

For den nye, bebudede svømmehallen på Myra lar vente på seg. I desember skjøv bystyret den nye hallen inn i neste politiske  periode, og er vi heldige, så kan vi legge på svøm der oppe i 2027. Og da er vi optimistiske.

I mellomtida faller flisene i de lokale svømmebassengene ut mens klordampen freser i svømmebrillene våre. Og idrettslag må leie plass i nabokommunen slik at barn og unge i det hele tatt kan få svømt.

Men så, ut av det blå, kommer Arendals Fossekompani. I det stille har de sondert og gjort grundige undersøkelser. Tanken er å reise et svømmebasseng på Vindholmen, langsmed Tromøysund.

Innpakningen er lekker, og det er grunn til å smile. Et 25 meter langt, flunkende nytt basseng inne, og et friskt saltvannsbasseng ute, stupetårn og badstu.

Et maritimt eldorado, sentralt plassert på østkanten. I passende avstand til «konkurrenten» i Froland.

Vi bejubler de skissene vi er forelagt, både som mosjonister, utøvere og som foreldre. Arendal trenger et nytt basseng, før de eksisterende kollapser.

Badelandet til Vindholmen dekker ikke behovet alene, verken for skolene eller idretten. Men det er virkelig en god start. For vi har ikke lenger tid å miste.

Vi håper inderlig at politikerene applauderer badelandet og initiativet til Arendals Fossekompani. Det er nemlig starten på begynnelsen. Og ikke begynnelsen på slutten.

I Arendal, med nærmere 50.000 innbyggere og nærmere 20 grunnskoler, trenger vi langt mer enn ett basseng til elevene som skal ha grunnleggende svømmeopplæring.

Vi trenger basseng til seniorer og pensjonister som vil skravle, og til pasienter som trenger varme og lindrende kurbad.

Og vi trenger basseng til utøvere, enten de er svømmere eller triatleter, mosjonister, livreddere eller potensielle toppidrettsutøvere.

Og vi trenger det nå.

Kronikken har vært publisert i Agderposten.

Illustrasjon: Arkitekt Atelier Lorentzen Langkilde

Vil du holde følge med oss?

Vi leverer hjem til deg, så du slipper å gå ut av huset

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.