Variasjon gir motivasjon

Trening kommer i mange former. Og hvor tungt skal det være? Det skaper ofte forrvirring.

For rutinerte utøvere er det lett å lage seg et treningsprogram. De vet godt hvordan kroppen responderer, på både varighet og intensitet. Men for nybegynneren er det vanskeligere å vite hva som er rett eller galt.

  • Gå? Ja, det er en ofte undervurdert treningsform. På lange løpeturer er det greit å gå i bakkene, eller du kan veksle mellom å gå og løpe (for eksempel løpe fire minutter, gå ett minutt). Eller du kan rett og slett lange ut og gå raskt, slik at du kjenner både pusten og svetten.
  • Jogge? Dette er kanskje menneskets største styrke. Vi kan løpe sakte lenge uten pause. Veldig lenge. Våre forfedre gjorde nettopp dette. På savannen løp de antilopen i senk, helt til den falt om av tørst.
  • Løpe? Mennesket løper ikke særlig fort. På det raskeste klarer vi noen-og-tjue kilometer. Det er tregt i forhold til en gepard. Og det er krevende. Men også givende. For det er deilig å kjenne at vi kommer i bedre form og klarer å løpe, litt raskere eller litt lengre enn sist.

I Arendal Triathlon er vi strengt tatt ikke så opptatt av hvilken treningsform du foretrekker. Det viktigste er at du driver med noe du trives med. Og så har vi erfart at variasjon gir motivasjon. Derfor trives med å veksle mellom svømming, sykling og løping. Legg på litt styrke og yoga i tillegg, så har du et fullsatt ukesprogram.

Men variasjon handler også om å variere underlag (skogsbunn på Hove, asfalt på Nedenes eller tartandekke på Lunderød), distanse, fart, kupering og belastning.

Løper du i kupert terreng, gir belastninga seg selv. Da blir det tyngre i oppoverbakker og lettere i nedoverbakker. Og velger du å legge løpeturen til Brattåsen, Brattekleiv eller Bratthenget, så vet du hva du får ...

Men du kan også regulere belastninga gjennom intensitet, enten ved at du måler laktat (for de avanserte!) eller ved at du måler pulsen. Andre lytter bare til kroppen (eller pusten).

Alt du gjør mye av, blir etter hvert ensidig. Og da går de fleste lei. Det vil du unngå. For du vet at hvis du stopper opp, blir det vanskelig(ere) å komme igang igjen.

Men det aller viktigste - det er at du varierer hvem du løper sammen med. Og det er en av fordelene med en klubb, at du kan veksle på hvem du vil trene sammen med. Rune er god til å svømme, Jakub er en racer på sykkel og Solveig løper både langt og lenge. Så hvis du vil utvikle deg, er det snakk om å velge fra rett hylle.

Eller kanskje du bare vil skravle med noen mens du løper?

Vel, da er det flust å velge i.

Vil du holde følge med oss?

Vi leverer hjem til deg, så du slipper å gå ut av huset

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.