Skal du løpe i skogen eller på banen?

Å løpe er verdens enkleste aktivitet. Så hvorfor er det så mange spørsmål rundt det?

Løping har vi drevet med siden tidenes morgen. Mens det i gamle dager dager handlet om jakt og sendebud, er det i dag en fritidssyssel og treningsform. Og det er både utbredt og populært. For det handler bare om å snøre på seg et par sko og sette det ene beinet foran det andre.

I triatlon er løping den siste av de tre grenene. Fordi det kommer til slutt, oppleves det som tungt. Etter svømming og sykling, er beina møre og pusten går tungt fra første steg.

Sånn sett er det mye å hente på å stille forberedt til start, med nok løping i bagasjen.

Men handler det bare om å løpe nok?

Løping handler i stor grad om mengde. Men pøser du på med for mye, oppstår det skader. Derfor er det viktig å tenke på variasjon, både i underlag og i opplegg.

Mange løper den samme runden gang på gang, med de samme skoene. Da blir du god til akkurat det. Men det kan fort bli ensformig. Og det som blir monotont kan også føre til slitasje og i verste fall full stopp.

De fleste triatlonkonkurranser løpes på asfalt (hederlig unntak for Hove Tri her). Men det betyr ikke at du alltid skal løpe på asfalt. Varier underlaget så mye som mulig. Løp i skogen, på stier, grusveier, parker, asfalt og på bane.

Og du bør gjerne ha to - tre par sko som du veksler mellom. Med god demping. Husk at sålen slites ut og blir stivere etter hvert og da forsvinner den skånsomme dempingen i sålen. Godt brukte sko varer sjeldent mer enn et år.

Du bør også variere fart. En rolig langtur er flott, spesielt sammen med noen hyggelige klubbmedlemmer som prater om løst og fast. Da går både tida og kilometerne fortere unna. Men ikke løp rolig langtur hver gang. Du kan variere med noen økter med litt høyere belastning. Det kan du gjøre ved hjelp av stoppeklokka (lag deg noen intervaller; for eksempel fire drag á fire minutter, og ett minutts pause) eller ved hjelp av terrenget (naturlig intervall får du ved å ha tilnærmelsesvis samme fart i kupert terreng).

Noen jager toppsjiktet på segmenter på Strava. Det passer ypperlig for de raskeste. Men disse segmentene er flott for oss tregere også. Det viktigste er jo nemlig å utvikle seg, å bli en "bedre versjon av seg selv". Så hvis du løper et segment raskere i løper av noen måneder, kan det motivere for videre trening.

Hvis du ikke er på Strava, er det selvfølgelig fritt fram for å lage seg sine egne testløyper. Runder i lysløypa, opp unnarennet på hoppbakken eller hjem fra jobb, kan være fine måter å måle utvikling.

Og ikke glem at trening vel så mye handler om mentalt velvære. En løpetur kan være sammen med venner, eller det kan være alene med en soloppgang eller en grevling i lysningen. Da er ikke det viktigste hvor fort du løper, men at du løper.

Det er en stor verdi i seg selv.

Vil du holde følge med oss?

Vi leverer hjem til deg, så du slipper å gå ut av huset

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.