Nei, du må ikke crawle!

Bassengkanten renner over. Av myter.

Triatlon er spekket med myter. Triatleter svømmer rundt Tromøya før frokost, sykler til Hovden i lunsjen og løper ultra til kvelds. De trener 25 timer i uka, er lutfattige på grunn av alt utstyret og er som regel skilt.

Mange triatleter elsker mytene. Det er selvfølgelig litt stat å være myteomspunnet og mystisk.

Hverdagen er imidlertid litt annerledes enn festtalene. Så ikke tro alt du hører når vi skryter i badstua, i kantina eller på puben.

De fleste triatleter driver med sporten fordi det gir god trening.

De vittige legger til at vi ikke er gode i noen ting. Men det går greit å være middels i tre. Andre påstår at vi ikke har skjønt at én sport er nok. Eller simpelthen at vi ikke klarer å velge.

Alt har naturligvis et snev av sannhet i seg.

Men det er kanskje på tide å luke litt i myte-bedet.

  • Crawle?! Mange vegrer seg for triatlon på grunn av svømminga. Fordi jeg ikke får puste. Og fordi jeg ikke kan crawle. Men du må altså ikke crawle. Det går helt greit å svømme bryst. Og da klarer de fleste å få puste greit. Så gjelder det bare å øve på svømme litt raskere. Og litt lengre.
  • Våtdrakt?! Da ser jeg ut som en stappet pølse. Og det er utrolig dyrt! Det med pølse skal vi ikke kommentere ... Men dyrt må det ikke være. Det vil si, våtdrakter finnes i mange prisleier, som så mye annet. På Europris har de drakter til 300 kroner, og det er stadig våtdrakter på salg. Det er ikke så vanskelig å få kjøpt en brukt drakt heller. Våtdrakt er uansett en fornuftig investering, enten du vil ha oppdrift (flyter bedre), vil unngå brennmaneter eller misliker kaldt vann.
  • Sykkel med klikkpedaler?! Det er ingen formelle krav til sykkel, annet enn at du bruker en CE-merket sykkelhjelm og at bremsene dine fungerer. Om du bruker racer, tempo eller terrengsykkel, er opp til deg. Det aller viktigste er at du er trygg. Og at du sitter komfortabelt.
  • Løping?! Jo, det er greit. Det kan jeg jo. Vel, selv om de fleste kan løpe, så er det mye du likevel skal være oppmerksom på. Ikke minst er det viktig at du velger rett sko. Snakk med en faghandel. Det er ikke sikkert at supertilbudet i kurven passer dine føtter.
  • Blotte meg?! Nei, de færreste står klissnakne i det vi kaller for skiftesonen. Noen dekker seg til meg et håndkle. Men de aller fleste har på seg det samme tøyet gjennom hele konkurransen. De tar av seg våtdrakten etter endt svømming, og så har de på trøye og bukse allerede. Dernest er det på med sko og hjelm før syklinga, og tilsvarende før løpinga.
  • Et halvt døgn?! Ja, det er noen som holder på i timesvis. De lengste konkurransene (Ironman) er laaaange, men det er en rekke distanser i triatlon. De korteste varer bare en halv time.

Det er mye som kan sies om triatlon. Og det meste er sikkert sant. Men altså ikke alt.

I Arendal Triathlon forsøker vi å svare på alt vi blir spurt om. Bli med på en av treningene våre, og da skal du ikke være redd for å spørre.

Vi er oppriktig glade for at du er interessert.

Vil du holde følge med oss?

Vi leverer hjem til deg, så du slipper å gå ut av huset

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.